Etiketter

, , , , ,

Alltså NAM! Det här var gott. Riktigt riktiga American pancakes! Nu kommer vi ju automatiskt in på ett minerat område eftersom vi här i Suomilandet talar om plättar och pannkakor. Detta är alltså två hel olika fenomen. De svenska pannkakorna som ni steker i panna, heter här i Finland plättar. Då vi bjuder på pannkaka här i vårt land med de tusen sjöarna bjuder vi på något som tillagats i ugn och som är mycket tjockare än en vanlig plätt som är stekt i panna. Så med rätt har jag nu alltså ett recept med Amerikanska plättar. Fast samtidigt så skall plättarna vara tunna medans pannkakan är tjock, så kanske detta trots allt skall heta pannkakor eftersom de inte är så tunna..?!

Jag hade min underbara systerson här på fukost  och jag vet att han älskar plättar, dvs. svenska pannkakor (nu blir det väldigt intrasslat detta med alla benämningar 🙂 ) så jag stekte dessa till honom. Eftersom han bor i Sverige så sa jag att nu Leo skall du få PANNKAKOR. Han sken upp och jag gick an om pannkakor hit och pannkakaor dit.. Då tittade han på mig och sa förnuftigt och helt självklart med sin underbara rikssvenska: ”Men moster, det heter ju faktiskt PLÄTTAR! Det här är pannkaksplättar.” Så då var det klart, nu slapp vi klura ut vad vi skall kalla dessa! Leo 4 år löste det för oss! Här får ni receptet på supergoda glutenfria PANNKAKSPLÄTTAR!

Glutenfria Amerikanska pannkaksplättar

Amerikanska pannkakor, glutenfria

Plättarna:

  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl glutenfri mjölmix
  • 3 tsk bakpulver
  • ¾ tsk salt

Exempel på tillbehör:

  • lönnsirap eller ljus sirap
  • nutella
  • jordgubbar
  • blåbär
  • ananas
  • banan
  1. Dela gulorna från vitorna.
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum. Du skall kunna vända bunken upp och ner utan att skummet droppar ut.
  3. Lägg äggulorna i en bunke och häll mjölken över. Vispa lätt med en gaffel till en slät smet.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en tredje bunke. Blanda ordentligt.
  5. Vispa ner mjölblandningen med äggulesmeten. Vispa tills alla klumpar försvunnit.
  6. Rör sedan försiktigt ner äggviteskummet i smeten. Rör tills smeten blivit jämn. Ju mindre du behöver röra desto fluffigare plättar får du.
  7. Stek i en ganska het panna genom att klicka ut smeten. Du behöver inte breda ut den utan låt den bli som klickar i pannan. Stek på båda sidorna.
  8. Servera med en massa färska bär, frukt, sirap, nutella eller annat gott som du tycker att passar bra som tillbehör.