Etiketter

, , , , , , , , , ,

Nam, det här var gott! Hittade en regnig dag ett recept på chokladkex som enligt artikeln passade bra att baka just en regnig dag. Och det var vad jag gjorde, bakade kex, och glad är jag för att jag gjorde det. Väldigt goda kex blev det! Testade och de blev lika goda trots att jag bakade dem andra gången då solen sken!

Så här Sandra har du nu ett nytt gott recept att testa på. Skulle vilja påstå att dessa är precis lika försvinnande goda som de Försvinnade goda chokladkexen du brukar baka (eller som Sandras mamma Heidi så vackert döpt om dem till: Glutenfria Muminmammans förbannat goda chokokex)

Den andra satsen kex jag bakade lyxade jag till lite och fyllde med både choklad- och vaniljfrosting. Och hjälp vad gott. Tyckte att kexen behövdes delas för de blev väldigt söta, men märkte fort att trots att jag delad dem så åt jag ändå hela kexet..så onödigt att smutsa ner kniven. Lätt slinker det ett helt kex ner och sedan ett till och ett till. Prova på..gott både utan och med frosting!

Chokladkex med mörkchoklad

chokladkex, glutenfria

Kex:

  • 175 g smör
  • 3 dl glutenfri mjölmix (använde MixWells ljusa basmjöl)
  • 2 msk kakao
  • 1½ bakpulver
  • en nypa salt
  • 1 dl farinsocker eller mörkt muskovadsocker
  • 1 ägg
  • 100 g mörk choklad
  1. Lägg ugnen på 180°C.
  2. Smät smöret. Blanda sockret i det smälta smöret.
  3. Vispa förhand i ägget i det smälta smöret.
  4. Blanda i en skål mjöl, kakaopulver, bakpulver och salt.
  5. Blanda mjölet med smöret till en jämn smet.
  6. Hacka chokladen i mindre bitar och blanda ner bitarna i smeten.
  7. Klicka med hjälp av t.ex. matskedar ut små klickar av smeten på en bakplåtspapperklädd plåt. Du kommer att behöva grädda i omgångar. Tänk på att kexet flyter ut i ugnen så klicka inte ut dem för tätt.
  8. Grädda kexen i ugnen ca 12 minuter.
  9. Ta ut och låt svalna.

Vill du så fyller du kexen med frosting. Frostingreceptet räcker till att fylla halva satsen med kex. Så vill du fylla kexen med endast en sorts frosting så behöver du göra dubbelsats.

Chokladfrosting:

  • 30 gram smör
  • 2½ dl florsocker
  • ½ tsk vaniljsocker
  • ca ½ msk starkt kallt kaffe
  • 50 gram philadelphiaost
  • 2-3 msk kakaopulver
  1. Vispa smöret mjukt, gärna med elvsip.
  2. Vispa i philadelphiaost i smöret, vispa så att smeten är klumpfri.
  3. Vispa i florsocker, vaniljsocker och sikta även i kakaopulvret.
  4. Blanda till sist i kaffet.
  5. Spritsa frostingen på en fjärdedel av kexen och toppa med ett kex.

Vaniljfrosting:

  • 30 gram smör
  • 3 dl florsocker
  • ½ tsk vaniljsocker
  • ca ½ msk citronsaft
  • 50 gram philadelphiaost
  1. Vispa smöret mjukt, gärna med elvsip.
  2. Vispa i philadelphiaost i smöret, vispa så att smeten är klumpfri.
  3. Vispa i florsocker och vaniljsocker.
  4. Blanda till sist i citronsaften.
  5. Spritsa frostingen på en fjärdedel av kexen och toppa med ett kex.

Glutenfria woopies