Etiketter

, , , , , , , , , ,

Så var det dags för att fira Halloween! Jag brukar faktiskt inte vara ett så stort fan av att fira denna helg. Inte för att jag har något emot den men den känns liksom lite onödig. Men nu var det äldre dottern som så vackert sa att hon tycker att vi nog kunde ha det lite ”halloweenit” hemma. Så då var det inte så mycket för mig att göra annat än att åka till en affär och handla lite rekvisita och till mataffären för att köpa ingredienser för att fixa ihop något gott. Passande kom även min bror och hans Jessica på besök. Alltid roligare att ställa till med matlagning och bakning då man får bjuda någon på det man lagat 🙂

Till varmrätt åt vi dessa supergoda maletköttbiffar med tillhörande tillbehör. Mums. Och till efterrätt åt vi den här ”halloweeniga” chokladtårtan med supergodaste frostingen. Den här gången valde jag att färga frostingen med lite morotssaft. Saften gav dock inte så där värst mycket färg 🙂 Men det går bra att lämna bort saften om man vill. Chokladkakan är väldigt mäktig så den räcker till många bitar.

Chokladtårta med frosting

halloween kladdkaka, glutenfri

  • 200 gram smör
  • 150 gram mörk choklad
  • 4 ägg
  • 1½ dl socker
  • ½ tsk vaniljextrakt (eller 1 tsk vaniljsocker)
  • 2 dl mariannegodis (ca 170g)
  • 2½-3 dl glutenfri mjölmix (jag använde MixWells ljusa basmjöl)
  • en nypa salt
  • glutenfria skorpsmulor/ströbröd till formen

Glasyren:

  • 50 gram smör
  • ca 100 gram philadelphiaost
  • ca 4-6 dl florsocker
  • 1 msk morotssaft (ger inte så mycket färg, kan också lämnas bort)
  • några droppar citronsaft
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Ta smöret bort från värmen och bryt ner den mörka chokladen. Rör om tills den smält.
  4. Rör kraftigt ner ett ägg i taget.
  5. Fortsätt att röra i sockret.
  6. Rör ner vaniljextraktet, mjölet och saltet.
  7. Krossa mariannegodiset i en mixer och rör ner det i smeten.
  8. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter (ca 24cm ∅)
  9. Häll smeten i formen och grädda i ugnen ca 25 minuter. Kakan får vara aningen darrig i mitten då du tar ut den.
  10. Glasyr: Vispa smöret mjukt med elvisp.
  11. Vispa i philadelphiasosten och vispa tills smöret och osten blandats helt.
  12. Vispa eller rör i florsocker och morotssaft. Tillsätt florsocker lite i taget tills konsistensen på glasyren är tillräckligt fast.
  13. Låt kakan svalna helt innan du breder eller spritsar ut glasyren.
  14. Garnera med t.ex marängspöken.
  15. Marängerna är gjorda enligt detta recept och så dekorerade jag marängerna med smält choklad.

glutenfri kladdkaka kladdkaka med frosting, glutenfri

Advertisements