Etiketter
american cookies, baka glutenfritt, dumlekola, enkel kladdkaka, glutenfri, glutenfria muminmamman, glutenfria muminmampman, glutenfritt, gott glutenfritt, kladdkaka glutenfri, mörkchokad, tidningen hembakat
Ja hej! JO det är sant! Ett nytt inlägg! Wow, eller hur?! 😉 Det är så här, ibland slår det till som en blixt från klar himmel, att nej nu vill jag göra ett blogginlägg.. Det var ju ett tag sedan, typ 1,5 år för att vara exakt!
Gillar du cookies? Eller kanske är du svag för cookie dough?! Kanske kladdkaka faller dig i smaken.. Eller kanske är det som i mitt fall, en kombo av alla tre. Ja då måste du bara ta och prova på detta recept! Väldigt enkelt att röra ihop, men ack så gott! Seg och kladdig på samma gång, med krispiga kanter.. Dumlekolan ger en underbar kolasmak, och den mörka chokladen bidrar med sin bitterhet. En väldigt farlig kaka att baka..med tanke på att den äts upp i ett nafs.. För smakar du en bit, har du snabbt satt i dig hela kakan. Och egentligen, om man vill se det från den ljusa sidan (vilket man vill), så är det med facit i handen endast ETT kex man äter. En väldigt stor cookie, men trots det endast en! 😉
Orginaleceptet hittade jag från Tidningen Hembakat:s sidor, och gjorde bara om receptet till glutenfritt!
Så här har ni var så goda!
American Cookie-kaka
- 175g smör
- 1½ dl strösocker
- 1½ dl farinsocker
- 1 ägg
- 1½ tsk bikarbonat (eller soda i Finland)
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1 dl havregryn
- 4-4,3 dl ljus glutenfri mjölblandning
- 200g mörk choklad (spara ca 4 bitar till garnering)
- 120 g (ca. 15st) Dumlekola (spara 2st till garnering)
Serveringsförslag: vaniljglass eller grädde
- Sätt ugnen på 175°C.
- Vispa ihop smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker till en pösig massa.
- Blanda ner ägget.
- Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat och salt och blanda ihop med smeten till en jämn deg.
- Hacka den mörka chokladen grovt (spara fyra bitar till garnering) och skär dumlekolan i bitar (spara 2st till garnering). Blanda ner dem i degen.
- Tryck ut smeten i en bakplåtspappersklädd form med löstagbara kanter (ca 24-26cm ∅).
- Strö över den grovhackade chokladen och humlebitarna.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter.
- Låt svalna. Du kan pudra öve lite florsocker om du vill och ät som den är eller servera med vaniljglass eller grädde.
Johanna Carlsson skriver:
Hej! Har en liten fråga, har du någon gång gjort glutenfri filodeg eller vet du om man kan köpa de i vanlig mat affär? Hoppas du kan hjälpa mig. mvh/Johanna 😊
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Hej Johanna! Jag har aldrig själv gjort glutenfri filodeg, men jag stötte på ett sådant recept. Hardock inte testat det ännu. Här är länken: http://glutenfritt-javisst.bloggplatsen.se/2011/06/23/5667549-glutenfria-varrullar-filodeg-for-oss-gluttisar/
Hör gärna av dig hur detblev om du testar! 🙂
-Mia
GillaGilla