Om mig och bloggen

Är 32 år, gift med en härlig man sedan 2008. Tillsammans har vi två underbara solstrålar till döttrar födda -09 och -11 så livet kretsar självklart mycket kring barnen för tillfället. Men jag har alltid älskat att laga mat och baka och det är något jag alltid hinner med, trots att tiden inte vill hinna till alla dagar. Känner mig ibland som om jag vore muminmamman personifierad med allt fixande och fejande och stökande i köket, samtidigt som båda döttrarna pockar på uppmärksamhet. Men tro det eller ej, jag stortrivs i rollen som muminmamma.

Eftersom jag vid fem års ålder fick konstaterat att jag hade keliaki har jag nu i 22 år ätit en glutenfri kost. Därför kommer alla recept som jag lägger ut här att vara glutenfria och jag hoppas på att kunna inspirera alla er andra med keliaki att baka gott trots den speciella dieten. Jag hoppas även att alla ni ”normala” också låter er inspireras av recepten och får tips och idéer om vad man kan laga och bjuda på till personer med keliaki. Alla recept går ju också att laga trots att man inte har keliaki..

Så det här är som en vanlig matblogg med en liten twist för oss speciella 😉 Ganska självklart så kommer det att dyka upp lite inslag om min familj, för de är ju trots allt de som formar min vardag.

Du får gärna använda dig av mina recept men berätta gärna varifrån du tagit dem. Skriver du om dem så länka gärna till denna sida.:) Så läs och pröva på det som känns intressant, jag lagar ju bara sånt som är gott 🙂

15 tankar på “Om mig och bloggen”

  1. helena wikström skriver:

    Va roligt att jag träffa på just dig när jag sökte.gogla på bullalängder.Jag är glutenallergiker sen 25 år tillbaka.Åh vad jag blev snål på bullalängden,men det där märket har vi inte i Finland där jag bor,vi får höras m.v h Helena

    Gilla

    • Hej Helena och vad kul att du hittade hit till bloggen! Vet du, MixWells produkter finns i en del affärer i Finland bl.a. i Åbo, Helsingfors, Tammefors och Raiso (i Citymarketarna i dessa städer). Och alla deras produkter går att beställa på http://www.ruoka-allergia.com. Annars skulle jag våga mig på att säga att bullalängden säkert också går att baka med mitt bullrecept, fast det har jag ännu inte provat!
      Kram,
      Mia

      Gilla

  2. Hej 🙂 Jag ska ha en examensfest för mina närmsta vänner nu på lördag och en av dem är glutenintolerant och vegetarian. Jag undrar om du har några bra idéer på vad jag kan servera för mat, just nu funderar jag på någon slags sallad…Tack på förhand! Du har en väldigt bra blogg med många härliga recept! mvh, Lovisa 🙂

    Gilla

  3. LISBET MALMLUND skriver:

    Fick tipset om din blogg av din mamma.Det är ett och ett halvt år sedan jag fick diagnosen celiaki. dina recept verkar goda,så dem kommer jag säkert att använ da. jag är lat att baka men sallader och pajer låter goda och enkla. ttack på förhand’hälsningar Lisbet.

    Gilla

    • Välkommen bara Lisbet! Hoppas du hittar något som faller i smaken och som inte tar för mycket tid att svänga ihop 🙂 Hör av dig om du undrar över något i recepten så svara jag gärna!
      -Mia

      Gilla

  4. Tina skriver:

    Hej! Hittade din blogg av en slump och blev glad för det här verkar till att vara mat som jag tycker om. Är mamma till en glutenintollerant pojke: Fick besked för drygt 1 år sedan. Ärligt talat har jag inte engagerat mig så mycket i de glutenfria alternativen då vi mest försökt komma på vad man kan äta som INTE intehåller gluten men nu känner man att det börjar bli lite enformig kost. Dock har jag blivit överöst med tips om vilka produkter som INTE är goda eller bra. Jag vill ju ha tvärtom- Så vilka märken kan du rekommendera? Något mjöl, pasta, skorpmjöl etc som är bättre än något annat?
    Hade varit kul om du ( eller någon annan som läser detta) ville svara.

    Gilla

    • Hej Tina och vad kul att du hittade hit! Kan ju vara bra att få lite inspiration om vads ok kan lagas till mat eller bakas då detta är relativt nytt för er. Jag brukar säga till sådana som ojar sig över att jag har keliaki och måste äta en glutenfri kost att det finns så mycket värre sjukdomar man kan drabbas av så keliaki är verkligen inte något att hänga läpp över. Men jag kan tänka mig att det kan kännas väldigt jobbigt i början, jag har ju ändå levt med min keliaki i 24 år 🙂 och då jag fick min diagnos så var det ju min mamma som fick ta den största smällen 🙂
      Själv har jag sedan jag provat MixWells produkter bakat nästan enbart med deras mjöl, det är helt klart det jag tycker är bäst på marknaden. Ger en fin konsistens och en god smak. Men jag kan varna dig att baka glutenfritt ibland kan vara utmanande och variera från gång till gång så ha tålamod och våga prova på.
      Pasta så tycker jag personligen nästan bäst om Sempers produkter, de har även goda knäckebröd och kex.
      Här i Finland har vi ett märke som heter Moilas (finns det i Sverige?) i alla fall så använder jag deras skorpsmulor, tycker att de skorpsmulorna är bäst. Även Moilas frysta bröd, olika frallor och baguetter är mycker goda.
      I brödväg bakar jag även mycket av MixWells brödmixer, lätta då man bara tillsätter vatten och jäst och med dem lyckas du varje gång! 🙂 Kolla annars in mina recept på bröd, har några recept på formbröd som inte innehåller jäst utan soda och är väldigt enkla att röra ihop.
      När det gäller mat så gäller det att inte låsa sig vid vad man inte kan äta utan istället ta fasta på vad allt som passar en person med keliaki. Men gå gärna in på recept och bli inspirerad. Och fråga gärna om du undrar över något! Kom gärna med tips på vad du vill att jag skall lägga upp på bloggen om du saknar något! 🙂
      -Mia

      Gilla

  5. Marina skriver:

    Hej! Vad roligt att hitta din blogg, fick min celiakidiagnos för ett par veckor sedan så jag har ännu inte hunnit börja baka något, men när det blir dags kommer jag absolut att återvända till din sida för att leta recept. Allt ser väldigt gott ut!

    Gilla

  6. Hej!
    Vi heter Louise och Amanda och skriver just nu ett gymnasiearbete om hur det är att leva med celiaki.
    Skulle du vilja svara på några frågor som vi kommer använda i vårt arbete? Vi kommer ha med din berättelse i vår undersökning men det går bra att vara anonym.

    Maila oss på louise.lundberg.lu@humanusedu.se

    Läs mer om oss och vårt arbete på: http://levamedceliaki.blogg.se/
    Tack på förhand.

    Gilla

  7. Marie skriver:

    Kul blogg du har !!
    Jag har två barn som är 10 och 7 och båda har celiaki sedan 3 år tillbaka.
    Jag älskar att baka och laga mat som tur är för det underlättar ju när man har allergier i familjen.
    Hur uppfattar du att det är när du äter ute?
    Jag tycker ofta att man får svaret ”jag tror det” när man frågar om det är glutenfritt vilket är det värsta svaret man kan få tycker jag för det visar ju bara att dom inte fattar allvaret med det.
    Jag jobbar själv på restaurang och tycker inte att allergier tas på allvar. Jag försöker jobba för att få en bättre situation för allergiska kunder men det är svårt när man inte har alla med sig men som sagt hur har du upplevt det ??
    Mvh Marie

    Gilla

    • Hej och välkommen hit! Det är väldigt varierande var jag äter hut personalen reagerar på frågan om glutenfritt. Men du har rätt, det absolut värsta svaret man kan få är att de tror att det är glutenfritt. Jag tycker dock att det blivit bättre och det vanligaste svaret jag kan få nu är ”Jo det är det, men jag kollar för säkerhets skull med köket” Då vet man att de kollar upp det och vem om inte kocken skall väl ha koll på det?!
      Eftersom jag har haft celiaki så länge så har jag ju även sett vilken otrolig tillväxt de glutenfria produkterna har haft och även hur mycket lättare det är nu att äta på restaurang än vad det var för, säg 15 år sedan. 🙂
      Men jag tycker att du absolut jobbar för en bra sak, en bättre situation för allergiker i restauranglivet stöttar jag! Det kan alltid bli bättre!
      -Mia

      Gilla

  8. Mormorina skriver:

    Hej du unga och fantastiska mamma,
    Jag är visserligen mycket äldre än du, men gillar det du skriver och vilka fantastiska recept som du presenterar. Jag är väl inte direkt glutenintolerant men har en mycket känslig mage som jag tycker har eskalerat mer och mer, när jag äter bröd med gluten.
    Jag är också intresserad av att baka och laga mat om tid finns. Jag har försökt att lägga om i köket med glutenfritt, men gång på gång fallit tillbaka till det fördömda vetemjölet, för att det blir det bästa resultatet vid tillblandning och med ont i magen som följd….
    Nu till min fråga eftersom jag ännu en gång ska lägga om inköp till glutenfritt:

    1.Vad föreslår du för basvaror i ett glutenfritt kök? Jag har hört så mycket negativt om färdiga mjölblandningar från Nestle e dyl?
    2. Hur får jag mjuka kakor att smaka bra om jag nu vill ändra till kokosmjöl alt majsmjöl alt mandelmjöl el tom kikärtsmjöl (detta kanske du använder till annat?)

    Ang fett använder jag mest ekologiskt smör, kokosolja( från hälsokost) och olivolja samt rapsolja.

    Tacksam för synpunkter för jag vill må bättre än jag gör. (Dessutom har några av mina 5 barnbarn laktosintolerans.)
    Varma hälsningar från en aktivt arbetande mormor

    Gilla

  9. Johanna Carlsson skriver:

    Hej! Tänkte bara fråga om du ha nått bra recept på smördeg till småkakor?
    Mvh/Johanna

    Gilla

Lämna en kommentar