Etiketter

, , ,

Mjöd är någonting som är ett absolut måste till 1 maj. Och då måste det vara hemlagad mjöd, de mjödsorter som finns att köpa i butiken kan man knappt kalla mjöd..de smakar verkligen inte så som mjöd skall smaka enligt mig.

Lätt är det också att laga..med få ingredienser och några tillbehör så är det bara att köra igång. Då jag stod där med flaskorna, mjöden, tratten, russinburken och sockret så fick jag en riktigt flashback från barndomen. När vi var små, jag och mina syskon, så var det vår uppgift att sätta socker och russin i flaskorna innan pappa tappade upp mjöden på flaskor. En uppgift som vi tog på fullaste allvar och effektiva var vi också, arbetade som på löpande band.. 🙂 Härligt! Bör tilläggas att pappas mjöd är den absolut godaste mjöden! (Och receptet finns på Dan Sukkers farinsockerpåse fick jag senare lära mig! 🙂 )

Här är det bästa mjödreceptet:

Pappa Dankens goda mjöd

  • 4L vatten
  • 250 gram farinsocker
  • 250 gram strösocker
  • saften av 1-2 citroner
  • 1/5 dels tsk jäst (storleken som en ärt)
  • russin

(Detta är ursprungsreceptet som står på paketet och som pappa alltid använde. Jag ”experimenterade” lite och la istället 350 gram frainsocker och 150 gram strösocker..få se hur det smakar. Jag meddelar då jag smakat om det blev bra eller om det lönar sig att följa orginalet! 🙂 )

  1. Koka upp hälften av vattnet och häll det över sockret.
  2. Tillsätt resten av vattnet samt citronsaften.
  3. Lös upp jästen i en liten mängd vätska och rör ner det i resten av blandningen då den svalnat till 37°C.
  4. Låt blandningen ”gå” ca 1 dygn.
  5. Lägg ca 1 msk socker i varje flaska och några russin. Tappa sedan mjödet på flaskor.
  6. Mjödet är färdigt på en vecka om det står svalt och på ca tre dygn i rumstemeperatur.
  7. Förvaras svalt och används inom en vecka då det blivit klart.
  8. Dricks med fördel till struvor! 🙂