Etiketter
Mjöd är någonting som är ett absolut måste till 1 maj. Och då måste det vara hemlagad mjöd, de mjödsorter som finns att köpa i butiken kan man knappt kalla mjöd..de smakar verkligen inte så som mjöd skall smaka enligt mig.
Lätt är det också att laga..med få ingredienser och några tillbehör så är det bara att köra igång. Då jag stod där med flaskorna, mjöden, tratten, russinburken och sockret så fick jag en riktigt flashback från barndomen. När vi var små, jag och mina syskon, så var det vår uppgift att sätta socker och russin i flaskorna innan pappa tappade upp mjöden på flaskor. En uppgift som vi tog på fullaste allvar och effektiva var vi också, arbetade som på löpande band.. 🙂 Härligt! Bör tilläggas att pappas mjöd är den absolut godaste mjöden! (Och receptet finns på Dan Sukkers farinsockerpåse fick jag senare lära mig! 🙂 )
Här är det bästa mjödreceptet:
Pappa Dankens goda mjöd
- 4L vatten
- 250 gram farinsocker
- 250 gram strösocker
- saften av 1-2 citroner
- 1/5 dels tsk jäst (storleken som en ärt)
- russin
(Detta är ursprungsreceptet som står på paketet och som pappa alltid använde. Jag ”experimenterade” lite och la istället 350 gram frainsocker och 150 gram strösocker..få se hur det smakar. Jag meddelar då jag smakat om det blev bra eller om det lönar sig att följa orginalet! 🙂 )
- Koka upp hälften av vattnet och häll det över sockret.
- Tillsätt resten av vattnet samt citronsaften.
- Lös upp jästen i en liten mängd vätska och rör ner det i resten av blandningen då den svalnat till 37°C.
- Låt blandningen ”gå” ca 1 dygn.
- Lägg ca 1 msk socker i varje flaska och några russin. Tappa sedan mjödet på flaskor.
- Mjödet är färdigt på en vecka om det står svalt och på ca tre dygn i rumstemeperatur.
- Förvaras svalt och används inom en vecka då det blivit klart.
- Dricks med fördel till struvor! 🙂
Annica skriver:
Jag lagar samma mjöd men med bara farinsocker o gott blir det! Min mjöd står o i kylskåpet o väntar på att den ska bli färdig att drickas! Duktig e du som lagar egna struvor, men d kanske int finns någo alternativ. Enda probleme med mjöd e ju att man måste komma ihåg o laga den i tid… o ha tomflaskor hemma…
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Jo Annica..och sedan kan det vra bra att läsa receptet rätt också gällande jästmängden 🙂 Tänkte på dig då jag la i jästen att hups som det kan gå om man istället tar 1/4dels jäst! Ja du lagar bara med farinsocker..kanske jag måste testa det nästa år, men gott blev det så här också.
GillaGilla
Annica skriver:
Hahaaa… Men som tur lär man sig av sina misstag…. Tänker nog alltid på Bodgärdet när jag lagar mjöd….
GillaGilla
mia skriver:
hej! tack för receptet, men jag har en fråga.. hur är det med risken för övertryck i flaskorna? har hört många skräckhistorier om exploderande mjödflaskor =)
är det bara vid längre tids lagring, eller hur är det egentligen? (jag är inte så himla bekant med det här hemmabryggandet, men med hund i huset vill jag inte riskera att nåt smäller..)
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Det gäller att inte ha allt för täta korkar..vad nu sen är allt för tätt kan jag inte exakt säga..du ser kanske på bilden hurudana flaskor jag använt och de gick bra att öppna utan smällar. Vanilga läsk-flaskor funkar också men jag har också hört om fall där flaskor har expoderat..och då har det varit dessa läskflaskor..så man kan väl aldrig vara helt 100%. Sen skall man också se upp med att inte ta i för mycket jäst. Och som du själv också påpekar så skall man nog inte spara mjöden allt för länge för då kan det nog hända att det smäller. Hoppas du vågar dig på att prova, för det är så himla gott 🙂 -Mia
GillaGilla