Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Idag fyller världens bästa storasyster år! Och det har vi såklart firat med tårta! Och inte vilken tårta som helst, nehej då, det blev en väldigt god chokladtårta. Jag fundera länge på vad Jenny skulle kunna tycka om allra mest för tårta. Ni skall veta att denna kvinna, som växt upp med att vara storasyster, inte bara till en liten parvel utan två..ja två små skrikande syskon fick hon på samma dag, nu själv tar hand om inte bara en utan tre små söta underbara små. För kan ni tänka er, Jenny fick själv tvillingar för över ett år sedan..så den cirkeln var nu sluten 🙂 Ja men i alla fall, denna stålkvinna förtjänar inte ”bara” någon vanlig kladdkaka eller någon ”futtig” sockerkaka. Nej, jag bestämde mig för att denna tårta skulle vara det lilla extra. Och då blev det ju ganska självklart en lyxig chokladtårta med extra allt. För att bryta av all choklad valde jag att fylla den med en len och god hallonmousse. Gör gärna mousserna innan du börjar med tårtbottnet så får de i lugn och ro stelna i kylen. Det är bättre att de är lite fasta då du sedan skall spritsa fyllningen i tårtan, så att de inte rinner ut. Du kan med fördel fylla tårtan dagen innan du skall bjuda på den. Garnera tårtan med vad du själv hittar i butiken och vad du tycker blir fint. Det är bara att låta fantasin flöda. Jag blandade friskt med olika sorters chokladknappar, chokladfinger kex och chokladfrosting. Mmmm, gott blev det! 🙂

Kram på dig Söstra Mi och GRATTIS!!

Lyxig chokladtårta med extra allt

Chokladtårta, glutenfri

Chokladmousse:

  • 2 dl grädde
  • 100 gram mörk choklad (ca 40% choklad)
  • 1 äggula
  • ½ dl socker
  • ½ dl mjölk
  1. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
  2. Bryt chokladen i mindre bitar i en bunke.
  3. Värm mjölken till kokpunkten i en kastrull.
  4. Häll den heta mjölken över äggvispet och rör om ordentligt.
  5. Slå över äggvispet i en kastrull och värm upp tills den tjocknat. Låt inte koka och rör om ordentligt.
  6. Häll äggsmeten över chokladen och rör om tills den smält.
  7. Vispa grädden.
  8. Blanda grädden med chokladen då chokladen svalnat. Rör till en jämn och slet mousse.
  9. Ställ i kylskåpet för att stelna tills fyllning.

Hallonmousse:

  • 2 gelatinblad
  • ca 400 gram frysta hallon
  • 75 gram florsocker
  • 2½ dl grädde
  • 1 msk citronsaft
  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp hallonen, låt koka någon minut.
  3. Passera hallonen genom en finmaskig sil.
  4. Blanda hallonpurén med florsocker. Ta gärna i lite florsocker i taget för att purén inte blir för söt.
  5. Vispa grädden.
  6. Koka upp citronsaft och smält gelatinbladen i citronsaften.
  7. Rör ner gelatinet med hallonpurén.
  8. Rör till sist i grädden och blanda till en slät mousse.
  9. Ställ i kylskåpet för att stelna tills fyllning.

Tårtbotten:

  • 5 ägg
  • socker
  • glutenfrimjölmix (jag använder MixWells ljusa basmjöl)
  • 1 dl kakaopulver
  • 2 tsk bakpulver
  • utspädd hallonsaft till blötläggning

Tårtbottnet gjorde jag enligt principen lika mycket ägg, socker och mjöl. Sedan lade jag ännu till 1 dl riktigt kakaopulver och 2 tsk bakpulver. Vill du så kan du ta hälften glutenfri mjölmix och andra hälften potatismjöl. Jag bakade denna tårta på 5 ägg. Du behöver tre lika stora glas, gärna likadana så är det lättare att se måtten. Se bild här.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Knäck äggen i ena glaset.
  3. Häll upp socker i det andra, lika mycket som äggen.
  4. Mät sedan upp mjölet i det tredje glaset, lika mycket som ägg och socker. Blanda sedan mjölet med kakaopulvret och bakpulvret.
  5. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
  6. Blanda i mjölblandningen och blanda så att smeten blir jämn.
  7. Smörj och bröa en form med löstagbar kant (26cm Ø) och häll smeten i formen.
  8. Slå formen mot bordet några gånger så att eventuella luftbubblor kommer bort.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Kolla med en sticka så att bottnet är torrt.
  10. Ta ut och låt svalna innan du delar upp tårtan i tre delar.
  11. Lägg tårtbottnet (det understa lagret) på ett kakfat och blöt med t.ex. hallonsaft.
  12. Spritsa eller bred på hallonmoussen på understa lagret.
  13. Placera det mittersta tårtbottnet på hallonmoussen och blöt igen med hallonsaften.
  14. Spritsa eller bred ut chokladmoussen på tårtbottnet och placera det sista tårtbottnet på chokladmoussen. Blöt även detta lager med hallonsaft.
  15. Ställ tårtan kallt en stund medan du förbereder frostingen

Chokladfrosting:

  • 60 gram smör
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk starkt kallt kaffe
  • 100 gram philadelphiaost
  • ca ½ dl kakaopulver
  1. Vispa smöret mjukt, gärna med elvsip.
  2. Vispa i philadelphiaost i smöret, vispa så att smeten är klumpfri.
  3. Vispa i florsocker, vaniljsocker och sikta även i kakaopulvret.
  4. Blanda till sist i kaffet.

Till garnering:

  • glutenfria chokladfinger kex (semper)
  • chokladknappar med olika smaker
  • färska hallon
  1. Garnera sedan tårtan som du själv vill. Jag använde även frostingen som lim för att få kexen att hållas bättre på tårtans kanter. Sedan spritsade jag resten av frostingen på tårtans  topp. Chokladknapparna la jag runt tårtans nedre kant. Men det är bara fantasin som kan stoppa dig.
  2. Låt tårtan stå kallt tills servering

Chokladtårta med hallonmousse, glutenfriGlutenfri chokladtårta Skål Jenny!