Etiketter
cheesecake med jordgubbar, cheesecake med philadelphiaost, glutenfri cheesecake, glutenfritt
Jag börjar märka att sommaren börjar ge sig till känna även i min inspiration att baka. Allt mera längtar jag efter att få vispa ihop någon ”somrig” efterrätt eller som den här cheesecaken smaksatt med jordgubbar, vitchoklad och lime..kan det bli mycket somrigare??
Vi hade lite talko med grannen idag, och med vi så menar jag ju förståss han jag bor med..ett nytt staket skulle resas mellan våra gårdar, men jag stod för matlagning och underhållning av barnen. Alltid lika kul att få tillfälle att baka något gott utan att behöva våndas över att man måste äta upp allting själv. Så igår svängde jag ihop den här läskande cheesecaken och den blev supergod och somrig.
Sommar är också temat för Månadens Sötsak. Månadens sötsak är Söta sakers bakutmaning för alla som gillar att baka. Det är första gången jag tänker delta men förhoppningsvis inte den sista. Bloggen Söta saker är annars helt otroligt härlig och full av inspiration!
Jordgubbscheesecake med lime och vitchoklad
Botten:
- 200 gram glutenfria kex (använde denna gång Sempers havrekakor)
- 100 gram smör
Fyllning:
- 2 ägg
- 1 dl strösocker
- 2 dl grädde
- 1 tsk vaniljsocker
- 200 gram Philadelphiaost
- ½ liter jordgubbar + några till topping
Topping:
- 200 gram vitchoklad
- 100 gram gräddfil
- 1 lime
- Botten: Mixa kexen till smulor.
- Smält smöret och blanda det med kexsmulorna.
- Klä bottnet av en form med löstagbar kant med bakplåtspapper och tryck ut kexmassan jämnt. Ställ i kylen.
- Fyllning: Dela gulorna och vitorna i skilda skålar och var nog med att inte få med något av gulan i vitan.
- Rensa jordgubbarna och mixa dem till puré i en mixer.
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Vispa äggulorna med strösocker pösigt.
- Vispa sedan i philadelphiaosten i äggulesockret.
- Häll grädden i en bunke och vispa den tillsammans med vaniljsockret.
- Blanda jordgubbarna med philadelphiakrämen.
- Vänd sedan försiktigt i grädden och efter det ännu försiktigare äggvitorna i philadelphiakrämen.
- Häll smeten i kakformen.
- Skiva några jordgubbar och bred försiktigt ut dem ovanpå smeten.
- Täck med plastfolie och ställ in i frysen. Låt stelna lite innan du häller på toppingen.
- Topping: Smält den vita chokladen.
- Blanda 100 gram gräddfil med den smälta chokladen.
- Riv skalet av en lime och pressa saften av halva i chokladen.
- Rör om till en jämn smet.
- Häll chokladen över den stelnade jordgubbssmeten och jordgubbarna.
- Ställ tillbaka in i frysen och låt stå minst sex timmar, gärna över natten.
- Garnera med lime och jordgubbar innan servering.
Marianne Lundin skriver:
Vad den ser fin o god ut!! Den skall jag prova..blir säkert sommarens favorit 🙂
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Den var riktigt jättegod! Skulle kanske rekommendera digestivekex istället för havrekex som jag använde..och att få använda inhemska jordgubbar med mycket smak är pricken över i:er! 🙂
GillaGilla
Ane skriver:
Ser deilig ut! 🙂
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Och det kan jag intyga att den är 🙂 -Mia
GillaGilla
Glutenfria Köket skriver:
Mmmm ser supergod ut!! Måste testas i sommar 🙂 Ha det bra!
// Linda
GillaGilla
Glutenfria Köket skriver:
Mmmm ser supergod ut, vad duktig du är 🙂 Måste testas i sommar!
Ha det bra // Linda
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Tack Linda! Jo jag rekommenderar verkligen den här cheesecaken..den blev jättegod. Limen bröt bra den annars söta tårtan..somrig och fräsch! 🙂
GillaGilla
Pingback: Sommarsött | Söta saker
Sandra skriver:
Den står i frysen och stelnar nu, ska inte ha den förrän fredag så lägger på toppingen imorgon, hoppas det går lika bra=) Tack för en härlig blogg!
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Härligt, ni kommer att få en god cheesecake att smaska på..åh blir ju själv sugen på att slänga ihop den till helgen! VI åt den i flera dagar och jag tyckte inte att jag märkte att smaken eller konsistensen skulle ha ändrat av att den stod i frysen..se bara till att plasta in den ordentligt så att den inte tar smak av annat som finns i frysen, eller får en ”skäggig” yta. Hoppas den blir lyckad! -Mia
GillaGilla
Sandra skriver:
Tack för tipsen=) Längtar tills morgondagen.. Hur långt innan bör man ta ut den?
/Sandra
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Ta ut den ca 20minuter innan ni skall äta av den. Den får inte heller bli för mjuk för då är den inte lika god (tycker jag personligen). Men ungefär 20 minuter i rumstemperatur så borde den gå bra att äta utan att skeden går av 😉 Skriv gärna och berätta vad ni tyckte! -Mia
GillaGilla
Sandra skriver:
Hej! Ville bara tacka för ett superbra recept. Det gick hem hos samtliga, helt suverän. Den har jag inte gjort för sista gången;)
/ Sandra
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Härligt att höra! Tack för feedbacken, det är kul att få veta vad ni läsare tycker om recepten, i synnerhet de som jag komponerat själv! Ha en skön sommar! -Mia
GillaGilla
Liza skriver:
Hej! Ser helt underbar ut! Ska prova den i helgen 🙂 Hur gör du för att få så perfekta lager av tårtan om du förstår vad jag menar? Tycker alltid att jag har problemet att det vill rinna ner i formen och förstöra de snygga linjerna man vill åt!
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Hej Liza! Jo prova, den är jättegod! 🙂
Denna gång valde jag att frysa fyllningen innan jag la på topplagret. Då blir linjerna skarpa och fina 🙂
Lycka till och hoppas det smakar!
-Mia
GillaGilla
Elsa Ohvo skriver:
Holder på nå, men skal den serveres frossen? Party imorra! 🙂
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Hej Elsa! Ursäkta att du fått vänta på svar! Hoppas att tårtan blev lyckad. Tycker själv att den är godast då den ännu är semifrusen. Brukar ta fram den ca 1/2h innan servring.
-Mia
GillaGilla
diana skriver:
Hejsan! Skall tårtan göras i en 24 cm eller 26 cm kakform? 🙂 Ser såå gott ut! 🙂 Blir att prova receptet till helgen 🙂
GillaGilla